Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

 (από Μαρία Νεαμονίτη)


Σκεφτόμουν τι θα άλλαζα στην ζωή μου αν μπορούσα. 
Πως θα έγραφα διαφορετικά το σενάριο της ζωής μου. 
Άποψη μου είναι ότι η ψυχή μας διαλέγει τα πάντα πριν κατεβούμε για να πάρει τα μαθήματα που θέλει. Αν όμως έγραφε το σενάριο ο νους μου. Αν μπορούσα να ξαναγράψω το σενάριο τώρα ξέροντας όλα αυτά που ξέρω πως θα το έγραφα;
Σκέφτηκα διάφορα σενάρια. Σε κάποιο σενάριο ήμουν σε άλλη χώρα ή και άλλη ήπειρο. Βρέθηκα σε Αγγλία, Γαλλία και Ινδία. Σε άλλο ήμουν πολύ πλούσια. Δεν ήξερα τι είχα. Μπορούσα να κάνω ότι θέλω. Μπορούσα να πάω όπου θέλω και να πάρω ότι θέλω. Σε κάποια άλλα είχα κάποιο πολύ μεγάλο ταλέντο. Ήμουν πολύ διάσημη και επιτυχημένη.
Σε όλα όμως κάτι έλειπε. Σε όλα υπήρχε αυτό το «Ναι αλλά μήπως τότε δεν είχα στη ζωή μου αυτόν ή τον άλλον.» Κοίταξα την φωτογραφία του άντρα μου με τον γιο μου. Δεν θα τους άλλαζα με τίποτα στον κόσμο. Σκέφτηκα τους γονείς μου και τους φίλους μου. Τους αγαπάω. Τους θέλω στη ζωή μου οπωσδήποτε. Αυτούς τους συγκεκριμένους. Μετά είπα ότι θα ήθελα και την αγαπημένη μου γωνιά στο σπίτι. Νιώθω άνετα εκεί. Ξεκουράζομαι. Θέλω και τις γλαστρούλες μου που είναι στο μπαλκόνι. Και τις δύο λεμονιές που είναι έξω από το σπίτι μου. Θέλω και την γειτονιά μου, τον Προφήτη Ηλία. Θέλω το χωριό μου, το Αυγώνυμα, που έχει το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στο κόσμο. Θέλω και την εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου που είναι στην πλατεία του χωριού μου.
Κάποια στιγμή είπα «Μπα δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτά που έχω. Θα άλλαζα μόνο πράγματα που έχω περάσει. Θα άλλαζα μόνο τα πράγματα που με δυσκόλεψαν και με πόνεσαν.» Πέρασαν ένα ένα από το νου μου. Καθε ένα μου έμαθε και κάτι. Κάθε ένα μου πρόσφερε και κάτι. Έγινα δυνατή. Ή μάλλον θυμήθηκα πόσο πραγματικά δυνατή είμαι. Διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου. Με οδήγησαν στην αναζήτηση της αλήθειας και στην επιθυμία για πνευματική εξέλιξη. Γνώρισα κάποιους σπουδαίους ανθρώπους που ίσως να μην γνώριζα αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά. Τελικά ούτε αυτά θα άλλαζα.
Τώρα που το σκέφτομαι καλή δουλειά έκανε η ψυχή μου στο σενάριο. Εκείνη ξέρει καλύτερα. Εγώ λοιπόν ως Μαρία, ως ηθοποιός, θα παίξω και αυτό το έργο με αγάπη, υπομονή, επιμονή, θέληση για μάθηση και γαλήνη.